paidospaidos
  • Ciutat d'Alba
  • Collserola
  • El Pinar
  • Gerbert d'Orlhac
  • Joan Maragall
  • L'Olivera
  • La Floresta
  • La Mirada
  • Pi d'en Xandri
  • Pins del Vallès
  • Pureza de María
  • Santa Isabel
Pla i Farreras Pla i Farreras

Sabies que...? Disseny del menú escolar i aplicació de guies alimentàries

Categoria: Menjador / 18 de gener 2019

En aquest “Sabies que...?” us volem explicar com dissenyem els menús escolars, quines són les guies de treball i com les apliquem.


QUINES GUIES UTILITZEM?

L’any 2005 el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va publicar la primera edició de la guia “L’Alimentació saludable en l’etapa escolar” de la qual s’han fet diverses actualitzacions, l'última l’any 2017. En aquesta guia es fan recomanacions de com ha de ser l’alimentació a casa i al menjador escolar, tant pel que fa a tipus d’aliments, freqüències de consum, tècniques culinàries... En el marc de l’alimentació infantil, es disposa també del document “Acompanyar els àpats dels infants”, una guia sobre el paper de l’infant davant l’alimentació des de l’autonomia i la participació.

El 2006, mitjançant un conveni entre els departaments de Salut i d’Ensenyament, s’inicià el Programa de revisió de menús escolars (PReME). Aquest programa, que es basa en la guia “L’Alimentació saludable en l’etapa escolar”, té com a objectiu oferir a tots els centres educatius de Catalunya un informe d’avaluació de la programació dels menús que el centre serveix al menjador escolar, amb la finalitat de millorar la qualitat de l’oferta. A Sant Cugat, aquest Programa té tres fases, dues de revisió en paper i una altra sensorial i es fa cada 2 anys. El curs 2018-19 els nostres menús van ser avaluats molt satisfactòriament.

La publicació més recent és la guia “Petits canvis per menjar millor”, editada el novembre de 2018. Es divideix en 3 parts, fent referència als aliments que cal potenciar com verdures i llegums, els que cal disminuir com carns vermelles i processats i els que cal canviar, com el tipus d’oli i els aliments integrals.

Cliqueu a les següents imatges per consultar les guies:

Image title Image title 

Image title


QUINS ALIMENTS UTILITZEM A LA CUINA DE L'ESCOLA?

A l’hora de triar els aliments que formaran part del rebost escolar, ens basem en criteris nutricionals (nutrients i absència d’al·lèrgens) i de sostenibilitat. Eliminem els aliments malsans i potenciem els aliments característics de la dieta mediterrània:

  • Verdures i hortalisses: de temporada, de proximitat, Km 0 i sempre que és possible d’agricultura ecològica i/o cultivada amb principis de sostenibilitat.

  • Fruites: de proximitat, de producció integrada. Pomes i plàtans ecològics sempre que és possible.

  • Pollastre de proximitat, groc català.

  • Vedella de Girona. Fricandó ecològic.

  • Pasta i arròs: de proximitat i ecològic.

  • Cigrons, mongetes i llenties de proximitat i ecològiques, segons conreus.

  • Iogurt natural sense sucre, de proximitat i ecològic.

  • Oli d’oliva verge, de proximitat i ecològic.

  • Bacallà fresc.

Aliments frescos no processats.


AMB QUINA FREQÜÈNCIA ES CONSUMEIXEN ELS ALIMENTS A L'ESCOLA?

Image title


I ES CUINA TOT A L'ESCOLA?

Sí. Els productes es reben i s’emmagatzemen en condicions òptimes i després l’equip de cuina prepara l’àpat.

  • Sofregits a base de ceba, all, tomàquet, hortalisses del temps, oli d’oliva i herbes aromàtiques.

  • Arrebossats i empanats elaborats a l’escola, amb farina, pa ratllat i ou.

  • Peixos i calamars es porcionen a la mida segons els diferents grups d’edat dels comensals i es preparen per a l’elaboració del dia, ja siguin al forn o arrebossats: tiretes de lluç cruixents, calamars a l’andalusa, peix al forn, guisat de sípia.

  • Les carns arrebossades s’elaboren a la cuina, amb carns fresques, ou i farina o pa ratllat.

  • Truites fetes a base d’ou pasteuritzat i farcides amb patates i verdures fresques que es netegen, tallen i preparen a l’escola: truita de patata, d’albergínies, d’espinacs.

  • Verdures i hortalisses fresques, que es netegen i es preparen per al consum a la cuina. Enciams, bledes, bròquils, cols... de l’hort a la cuina.

  • Xips d’hortalisses variades tallades i fregides a la cuina de l’escola: patates fregides, xips de nap, xips de moniato, daus de carbassa, albergínia i carbassó a la romana, xips de carxofa.

No s’utilitzen brous ni salses comercials.


EL MENÚ ÉS ROTATIU?

No, el menú va variant en funció dels aliments de temporada, de les estacions, amb estofats a l’hivern i plats freds a l’estiu... Les verdures i fruites fan variar el menú en funció de les collites. A primària, també varien tenint en compte les aportacions que ens fan arribar els infants al Consell d’infants, un ens participatiu on mitjançant un representant coneixen el projecte alimentari del menjador i expressen els suggeriments i noves idees. 


Escola Pla i Farreras

Avda. Ragull, 45-49, 08173 Sant Cugat del Vallès, Barcelona

Web de l'escola

AMPA/AFA

Web de l'ampa/afa

PAIDOS

Responsables

Martí Nicolau

Tel. 627 642 735

paidosplafarreras@fundesplai.org